Ajánló
Dolenz - Lingua Franca LP

Dolenz Exit Records-os debütálása

Ebben az ajánlóban a dBridge (a méltán híres Bad Company UK egynegyede) által alapított Exit Records legújabb lemezét vettem górcső alá. A szerencsére semmilyen műfaji korlátok közé nem szorított kiadónál folyamatosan jönnek a durvábbnál durvább rilízek, ez Dolenz debütalbumánál sincsen másképpen.

Már az intró elkezdi csavarni az agyunkat, mintha Dracula bebogyózva nem az orgonájához, hanem szintihez nyúlt volna. A Yottabyte pedig olyan böszmén kezd be, hogy bármelyik buliban fel lehetne rakni éjfél után, a szétcsavart halftime nóta olyan gyönyörűen van összerakva, hogy a halottat is felkelti sírjából, hogy maradjunk a vámpíros vonalon. A Geminus megint hatalmasat vált, mintha teveháton ülve szelnénk át a sivatagot, miközben ketyeg az óra, fogytán van a víz.

 Az albumról egyik kedvencem a Hydrofracker, kevés ilyen jól szóló zenét hallgattam mostanában. A legjobb viszont az az egészben, hogy nem egy elcsépelt mintára épülnek fel a számok, mindig ér valami meglepetés, megmutatva Dolenz papa agyafúrtságát. Mikor azt hinné az ember, hogy minden húst leszopogattak a szegény halftime műfaj csontjairól, jön egy ilyen ember, és megmutatja, hogy nem!!

 

A Contains Syncrolon kicsit elrángat minket a tánctérről és behúz minket egy folyosóra depizni, nem éppen szerelmes számnak mondanám, első randira nem jó soundtrack. Mégis annyira zenei, főleg a második felében betoppanó élődobok, hogy megnyaljuk mind a 10 lábujjunkat utána! 

A következő Introducing Spacebody elején hallható sample pedig kicsit súg, hogy az emberünkre elég nagy hatással volt a hiphop, ha erre eddig még nem jöttünk volna rá, az idióta eltorzított vokál más számokat lehet elrontana, de itt inkább feldobja az összeképet. Ahogy az album közepéhez érünk, a Seed Mantra megint egy teljesen más arcát mutatja be Dolenznek, a két gyönyörű hangú hölggyel közös produkciót. Hatalmas elszállások, űrbéli hangok, mi kell még? Még egy kis hegedűhang is felcsendül. 

A Helium II már nem intrójellegű, kistestvéréhez képest komoly jamet kapunk az alkotótól, megint csak azt a hangzást továbbörökítve, amely annyira tetszik nekem ebben az albumban. 

A korában már EP-ként megjelent Pull tovább feszítí a hírt, az okos szövegeléssel megtűzdelt zakatolás fenntartja a feszültséget az albumban, egy pillanatra sem lankadhat a figyelem.

Mire a végére érünk az albumnak, keresztülmegyünk a Main Theme c. nótán is, mintha egy DOS alapú játékban lennénk, nekem legalábbis annak főmenüjében, a Jevastator pedig felteszi az i-re a pontot és egy Exit Recordshoz méltó debütalbumot ünnepelhetünk. Hajrá Dolenz, hajrá Dolenzesek! RebelBassCrew - 2019-05-13
#ZENEI AJÁNLÓ
#exitrecords
#haltime
#bassmusic
#Dolenz
#dBridge
#bass
#ajalno
#LP
#nagylemez
#drumandbass