Ajánló
Lost Transmissions From Off-World Territories

Az Invisible Inc. all star válogatásalbuma

Mai ajánló gyanánt az oldalon egy kevésbé megszokott lemezt választottam, nem feltétlenül a bass music irányába elindulva, de ugyebár bátraké a szerencse! A glasgow-i illetőségű Invisible Inc. Records legutóbbi megjelent albuma egy másfél órás földöntúli utazásra invitál minket, amelyben olyan stíluskavalkádot tapasztalhatunk meg, hogy csak kapkodjuk a fejünket!

A válogatáslemez rendkívül sokszínű és szinte mindegyik számot különböző előadók készítették, ezért nincs kettő ugyanolyan rajta, nem ismétli önmagát és egy percre sem unatkozhatunk. Az album első részében ambient közeli elszállós hangképeket és dob nélküli trackeket hallhatunk. Ne legyenek kétségeink, ez csak a bemelegítés, mondhatni a kilövéshez való készülődés. Innen kiemelném log(m) & Laraaji közös szerzeményét, őket azért is érdemes figyelni, mert januárban szintén ennél a kiadónál megjelenik egy LP-jük, ami ezt a vonalat viszi tovább, kicsit többet megmutatva kitűnő produceri képességeikből.

Az ötödik szám felé haladva már régen elhagytuk az ambient zörejek világát, és az az egészben a legszebb, hogy ez szinte fel sem tűnt nekünk!

Baikonour Tschad ’74 című nótája már egy mozgalmas és vad világba kalauzol minket, ahol remekül elegyedik a funk, a techno és a folk, beindítva kicsit a lábfejünk mozgását. A továbbiakban pedig remekül váltogatják egymást a szívszorítóan szép psydubok és a bohókás house közeli szerzemények.

A hetedik, Bittersweet c. szám ugyanazzal a bugyuta szintitémával operál végig, de mind a névadást, mind a számírást nagyon eltalálta a költő, a lemezen nekem viszont akkor is az ’Almost transparent blue’ a legnagyobb kedvenc. Nem történik semmi világmegváltó dolog a 3 és fél percben, de olyan acidos folyást hallhatunk nyugisabb kivitelben, hogy még a nagymama laminált kredence is ’majdnem átlátszó kékké változik’ és a csirkekpaprikást kavargató fakanál pedig egy ijesztő sziszegést követően kúszik ki a kezünkből. Hujujj.

Az űrséta vége felé kapunk észbe, hogy elrepült az idő –vagy meg is állt pár pillanatra? A Le Silence de l’Éther alatt például tuti buherált valamit a szerző, szinte elveszünk a misztikus dzsungelben, a lágy női vokál és földöntúli effektek erdejében.

Az albumon legutolsó Sieben megkoronázza az Invisible Inc. válogatáslemezét, az altatós fúvósszekció és a hangulat miatt olyan érzésünk támadhat, hogy egy film stáblistáját bámuljuk, miközben hümmögünk.. Hát ez jó volt.. RebelBassCrew - 2018-12-05
#ZENEI AJÁNLÓ
#ajanlo
#LP
#invisibleinc
#zeneajanlo
#psydub
#ambient