Ajánló
SUBALT024 - Oxóssi

EP ajánló

Igazi csemege fog napvilágot látni február végén a Berlin/London tengelyen működő SUBALTERN kiadónál. Kétségtelen, hogy a Gabriele (Mentha) által irányított német dubstep kiadó eddig is a legnagyobbak közé tartozott -a maga unkomformista, előre tekintő megjelenéseivel- , ennek ellenére erősen kapaszkodnom kellett az irodaszékembe amikor először végigpörgettem a "Sama" audió előzetesét. 

A rendkívül erős EP Oxóssi (BR/USA) kezei közül esett oda a dubstep nagyasztalára, és véleményem szerint az év egyik legnagyobb rilíze lehet. Stílusát tekintve kellően eklektikus, mégis egységes, és igazán meglepő, hogy a 4 számos EP-n nem találni töltelék zenét, olyan trekket amit az ember már a vásárláskor átpörgetésre kárhoztat. Egytől egyig nívós, tánctérrendező darab -köszönhető ez enyhe eklektikusságuknak is-.

Oxóssi nem oly régen tűnt fel a dubstep égboltján, mégis olyan kiadók írtak alá vele, mint a Crucial RecordingsBanana Stand Records, Gourmet Beats, Silent Motion, Deep Dark & Dangerous , és még sorolhatnánk...

Elég a pátoszból, térjünk is rá a zenei anyagra:

1. "Sama"

Döntő hatása van egy kezdő számnak, főleg ha az egész EP róla van elnevezve. A Sama című szám első hallgatása tökéletesen manipulálta érzelmeimet és egyből megszerettem az egész EP-t. Szinte már láttam lelki szemeim előtt ahogy a bankszámlámmal nem törődve klikkelek a pre-order linkre..
A Sama-ban szereplő törzsi fúvós hangszer misztikus hangja, a barlangból kiszűrődő dobok és csengő perkussziók archaikus világát tökéletesen egészítik ki a durván ugráló, szinte érdes basszusok. Must to buy darab még annak is, aki a digitálra esküszik.

2. "Saut Dans Le Vide"

Pihenősebb darab, okos hiphop inspirálta vibeokat lehet érezni a második trekk hallgatása közben. Elsőre a tördelt ritmusok és megfelelően csúsztatott open hihat, valamint repetatív zongora minták fogtak meg amitől úgy éreztem magam, mintha Nujabes bácsi (Isten nyugosztalja) és Oxóssi együtt töltött volna pár produktív hetet és találkozásuk egy zenében manifesztálódott volna.

3. "Undead"

Pihenés után tud jólesni a gondolkodás. Az Undead agyi orgazmusokat okozó szintézisei és modulációi imádnivalóak. Kellően merészen evez a már-már gagyi Super Mario ihlette trapes és a mesterfokon kidolgozott Hans Zimmeri matekozás között. A meg-megbicsakló lídet tökéletesen támogatja az analógnak ható folytonos sziszegés a magas frekvenciákon és a hangrendszer-rengető vaskos basszus az alsó tartományokban. Igazán érdekes, egyedi darab.

4. "Rejoice"

Az utolsó szám sem hagyja unatkozni az embert, a kellemesen visszatérő rhodes akkordok mögött érdekes dob-képletek és révbe ringató szub-basszusok gondoskodnak arról, hogy a fáradt, vagy a még el sem fáradt egyének csukott szemmel érezhessék egy kicsit az összetartozást. Kezdő és-vagy befejező szettekben tökéletes, minőségi trekk ez is. RebelBassCrew - 2020-02-06
#ZENEI AJÁNLÓ
#Oxossi
#Subaltern
#140
#dubstep
#sama
#ep
#bass