Blog
10 éves a Moonshine Recordings

A kerek évfordulóra összegyűjtöttünk 10 zenét, amit nem kéne kihagynod

A lengyel származású Radikal Guru neve reméljük sokaknak ismerősen cseng, hozzá köthető az egyik kedvenc, leginkább a dub-dubstep határvonalra fókuszáló kiadónk is. A dub mágus idén 10 éve, hogy létrehozta a labelt, aminek a katalógusában ugyanúgy megtalálhatók a 160 bpm környéki, dub inspirálta halftime zenék, mint a mélyebb dubstepek vagy az ugrálós stepperek.

A kiadónál a 2009-es indulás óta összesen 47 rilíz jelent meg, ezek nagy része lemezen is megvásárolható, vannak olyanok viszont, amikre már csak a félkegyelmű discogs-banditák kínálatában akadhatunk - szabad szemmel is jól látható összegért cserébe. A pártrekkes kislemeztől kezdve a 3x2 korongos válogatásokig van itt minden, érdemes mélyre merülni a kínálatban. A borítókon -Radikal Guru mellett- olyan nevek is megtalálhatók, mint DJ Madd, RSD, Von D, 6Blocc, Violinbwoy vagy épp Sukh Knight. Az illusztris felsorolás még mindig csak nagyságrendileg határozza meg a kiadóhoz köthető producerek listáját, és tuti Te is találsz legalább egy olyan nevet, amin igazán meglepődsz.

Érdekesség, hogy Radikal Guru mostanában a 160-bpm körüli zenékre is külön indított egy majdnem-testvérlabelt, ahol a Dub Revolution név alatt eddig 2 limitált, hand stamped, egy oldalas only vinyl zene jelent meg, mindkettő nagyon adós, a DJ Madd-ről pedig sajnos le is csúsztam.:(


A rilízek mellett stabilan érkeznek az újabb és újabb podcastek is, amikből a legújabbat kivéve, az összes le is tölthető - nagy pacsi, hogy gondolnak a kocsiban pendrive-ról, vagy offline zenehallgatókra is.:)


1. Ha kronológiai sorrenben haladunk - már pedig úgy haladunk -, akkor az első igazán ajánlott trekk a Cry Murda HoT remixe, amit általában a hajnal 3 óra körüli tánctér felrázása és energizálása céljából szoktam feltenni, nem csoda, hogy szinte mindig működik a dolog.


2. 2012-ben jelent meg RSD kislemeze, amin a később többször remixelt, Ricky Ranking közreműködésével készült Dancehall Rock és a Too Much War hallható. A Too Much War is igazi tánctér-shaker a rendkívül gyors wobble basszussal és a taposásra késztető dobokkal. Mindehhez csak bónusz, hogy a vidám és napfényes reggae-t sejtető, pár másodperces intro után jön a bünti. Igazi meglepetéstrekk, derült égből mocskos bassline jelleggel.


3. 2013 márciusában robbant a rádióműsorok, podcastek és szettlisták sorába a Cuss Cuss, amit Dj Madd és Horace Andy közös munkájának köszönhetünk. Mind az eredetit, mind a TMSV által készített remixet sokat hallhattuk, ami nem véletlen, tekintve dallamrekedés-veszélyes vokált és a mindkét verziónál minőségi módon dizájnolt és elhelyezett hangokat.

 

4. Mivel a Steppin' Forward címet viselő, dupla lemezes album nagyon közel áll a szívemhez, elég nehéz volt kiválasztani, melyik lesz amelyik helyet kap az összeállításban. A The Illuminated zenéje volt talán az, amelyik a legnagyobb hatással volt rám akkor, így a Truth & right lett a befutó, de talán nagy titkot nem árulok el, ha azt mondom a többi zene sem lesz csalódás.


5. A 2014 májusában megjelent, 11 számot magába foglaló The Rootstepa album egy külön írást is megérdemelne. Az első,  Dread commandments című szám már évekkel korábban megjelent egy EP-n, és biztos, hogy Te is hallottad már valahol. A mostani válogatásba azonban inkább a 3. számot, a Wisdom dub-ot passzintom bele, ami a keleti beütésű introval és a morcosan háttérben reszelő basszusokkal elég nagyot üt egy systemen.

6. Ismét egy örökzöld dzsungel darabhoz érkeztünk, amit szintén rendszeresen pörgetek, valahogy soha nem fogom megunni ezt a bassline-t. Aki a Chopstick Dubplate nevével nincs tisztában, az jelentős sebességgel keressen rá és fizessen be magának egy dzsungeltöri órára, aminek tökéletes első leckéje lehetne a Cool me off.


7. A 2017 májusában megjelent, 3 számot tartalmazó Liberation kislemez 3. zenéje, a Black casaba is nagy kedvenc. Az ugrálós és pulzáló analóg stepperek egyik mintapéldánya, ráadásul D-Operation Drop neve egyértelműen garantálja a minőségi hangképet.


8. A műfaját tekintve általam önkényesen power-dub zsánerbe eső kéttrekkes Propaganda hallatán valahogy mindig kicsit feláll a szőr a kezemen és végigfut rajtam a világ összes igazságtalansága ellen való tenni akarás. Pacifista mivoltomból kiindulva ez nagyrészt bekorlátozódik a magas decibeleken történő békés hangsugárzásra, amihez a Dub Conductor és Black Angel zenéje egészen kiváló eszköz.


 

9. Ha beszélhetünk teljesen egyedülálló hozzáállásról a dub és dubstep stílusoknál, akkor mindenképp meg kell említenünk Violinbwoy-t. A lengyel származású producer mesteri hegedűtudását kamatoztatja a basszusközpontú zenék területén, minden körülmények között felismerhető hangzást alkotva. A 2017-ben megjelent død album is egy elég különleges szelete a szcénának, amit mindenképp érdemes lecsekkolni, minőségi cucc az elsőtől az utolsó trekkig.


10. Van pár olyan előadó, aki nagyjából bármilyen zenéhez nyúl, tuti valami jó dolog fog kisülni belőle. Von D például erősen ebbe a kategóriába tartozik, aki egyedi, szintén analóg gépparkjával organikus és ropogós, de ugyanakkor lágy és kellemes zenét képes előállítani. Vagy épp remixelni, amihez ezúttal az Alter Echo & E3 által megírt Secrets című trekket vette alapul.


+1

Mérsékelt öntökönszúrás volt azt kitalálni, hogy 10 zenével bármennyire is képet adunk majd a Moonshine Recordings teljes katalógusáról, így a pluszegyes csalás az elejétől elkerülhetetlen volt. Ezt ebben az esetben magyarázhatjuk azzal, hogy egy elég friss rilízről van szó, nyilván emellett elég jó is, a mostanság megjelent militáns steppák egyik legjobbja. Az EP többi zenéje is működik, és ha megfogadunk egy tanácsot a kislemezzel kapcsolatban, akkor tudjuk: minden nap egy nagy zene távol tartja majd a rosszat. Minden napra pedig egy jó darabig jut egy-egy Moonshine kiadvány is, fogyasszátok felelősséggel! RebelBassCrew - 2019-03-03
#dub
#dubstep
#moonshinerecordings
#moonshine
#10yearsofmoonshine
#10zene
#nehagydki