Blog
15 nagy zene a Ninja Tune katalógusából

Nem a legkisebb múltra visszatekintő kiadó zenéi közül válogattunk most sem. Összegyűjtöttünk 15 zenét, amiket mi nagyon szeretünk a kiadón megjelent anyagok közül -valószínüleg Nektek is bejönnek.

A sok-sok stílusban otthonosan mozgó DJ Vadim az absztrakt hip-hop egyik nagy alakja. Régi és új trekkjei közül sokat hallgattam rongyosra, ez alól a nindzsán megjelent The Terrorist sem kivétel. A Moshun Man-nel közös felvétel 1999-ben látott napvilágot, és ahogy az igazán jó zenékre igaz, most is elég jól hangzik.

  

Kicsit más vizelen evezve egy könnyebb, úszós négypernégy a házomkezű gyúrós duótól, amit ezúttal Four Tet remixelt. A BICEP zenéi önmagukban is nagyon jól működnek, Four Tet pedig hozza azt, amit tőle várunk, az eredmény egy melankólikus, felhőkön lépkedős 8 perc. Enjoy! ;)

 

Ha létezik öltönyösbűntény-zene, akkor a The Herbaliser alkotta a műfajt. Talán kicsit túloztam, de az biztos, hogy a zene bármelyik bankrablós/alvilági krimiben nagyot adna. Nagyon smooth és átgondolt seft ez, a kellő feszkóval, egy kis bohémiával és egy nagy adag eleganciával. Jó jó, de hol a bőrönd?!

 

Igaz, hogy szigorúan véve nem a Ninja Tune-on, hanem a Big Dada-n jelent meg, de mivel a nindzsa katalógusban is szerepel, illetve nindzsa-disztribúcióval ment a rilíz, gondoltam idefér. Meghát, remélem senki nem lesz velem túl szigorú ezért. Nagy kedvenc Congo Natty-től Sista Mary közreműködésével.

 

The Bug legendás dubstep klasszikusa már több, mint 11 éve jelent meg. Hatalmasat üt még mindig, főleg egy buli tetőfokán egy decens méretű hangrendszeren füstös tánctéren és csupa izzadt réverrel körülötted. Hát, a körítés most lemarad, de a zene ettől függetlenül nagyon ott van, még mindig.

 

Az Antibalas 'Talkatif' c. finomsága nekem örök kedvenc, talán a legtöbbször végighallgatott albumjaim egyike. Nagyjából 10 éve találtam rá, akkor még nem tudtam, hogy én igazából imádom az afrobeatet :D Ide most a kezdőszámot hoztam, de hallgassátok végig az egész Talkatifot, megéri!Amon Tobin nagymester Supermodified albumának utolsó száma. Hát itt is úgy van az ember, hogy vakarja a fejét, melyiket rakja be ebbe a listába. Valahogy mégiscsak kiválasztottam ezt a számot, de magamat tudom ismételni. Az egész album gyönyörű egyben! The Bug, a basszuscézár egyik 2014-es kiadása. Hűen szemlélteti a karanténállapotokat, hogy az imént túlságosan felizgattam magamat, amikor beraktam ezt a számot és örült mód elkezdtem hadonászni a levegőben. Eljön mindennek az ideje!


Iszonyúan laza beat és rá a remek szövegelés '97-ből. Kb. 10 éve láttam őket élőben, akkor jó koncertet adtak, sajna ez a szám nem volt. Majd legközelebb!

Romare gyönyörűen megkomponált zenéi közül itt az egyik kedvencem, vigyorogva lépegetős.A manchesterben napvilágott látott Sam Shepherd, azaz Floating Point nagymestere az elektronikai tánczenék határmezsgyéinek. zenéiben általában ízléses módon keverednek a house, triphop. garage, midtempo szintézis  hatások. A top listában tőlem az "Anasickmodular" kapta meg a bizalmat a maga folytott erotikájával és bújtatott Amen-Break szeretetével.

 

Következő zene is az angol szigetekről érkezik, Fin Greenall aka. Fink bácsi "We watch the stars" című száma nálam örök kedvenc. Érdekes többszólamú ének, komolyzenei hatások, csillagnézésre alkalmas, mély drón-szerű zenei háttér, világmegfejtő attitűd.

 

Kevés ember lehet -főleg olvasóink között- akinek be kell mutatni Bonobo-t. Személy szerint én -és feltételezem a kohorsz közösség nagy része- rongyosra hallgattam a triphopkirály lemezeit, rengeteget inspirálódtam az angol producer munkásságából. Mind élő/akusztikus mind elektronikus zenei pályámra nagy hatást gyakorolt az aktuális Bonobo. Triphop, jazz, világzene, fank. Mindez egyben. Erre a számra estem haza heti 3-szor az utolsó 5-ös számú helyijárattal kisvárosom csendjében. 

 

Amerika. Többsávos belvárosi sztráda. Hiphop. Pop. Dzsessz. Cadillac. Afroamerika. Thundercat.

 

Végül, de nem utolsó sorban egy hiphop tőről fakadó nagy kedvenc, a "Face 2:11" a méltán híres Four Tet és Roots Manuva kollaborációja. Vagány, és meglepően basszus alapú eklektikus muzsika mely tökéletes autóban való bólogatáshoz. Nálam is úgy pörög.

  RebelBassCrew - 2020-04-27
#ninjatune
#karantenzene
#legjobbzenek
#ajanlo