Blog
9+1 Metalheadz trekk, ami 20 év múlva is ütni fog

Összeszedtünk tíz Metalheadz zenét, hogy évszaktól és hangulattól függetlenül legyen hova nyúlni drum and bass ügyekben!
Annak, hogy az olvasók közül bárkinek is be kéne mutatni a Metalheadz-et nagyjából annyi a valószínűsége, mint a magyar foci-válogatottnak a következő VB címre, így sok karaktert nem is szánnánk a dologra. Amíg próbáltuk a rengeteg nagyonfasza zene közül kiválogatni mit tegyünk ide és mit ne, szembejött viszont pár ismeretlen darab is, és ha másért nem is, ezért már megérte, javasoljuk mindenkinek a katalógusokban történő mélymerülést!

A drum and bass istenség Goldie szerencsére nem hagyta a minőség/mennyiség aranymetszését az anyagilag talán kedvezőbb, könnyebben járható út felé billenni, így bármerre is indultunk el, valahogy mindig révbe értünk:D

Az erősen szubjektív listán a teljesség igénye nélkül szerepelnek kedvenceink, szeretettel várjuk a Te kedvenc trekkedet Facebook kommentben! ;)

Nekem ez a szám adja vissza leginkább a Metalheadz hangulatot, a sejtelmes intro alatt feláll a szőr a hátamon, majd bejön, aminek be kell jönnie. Straight from '97! Az öreg Doki már akkor is tudott valamit, szerencsére még ma is aktív és saját kiadóján, a 31 Recordingsnál szórja az áldást. «Bazzs»

Minden liquid szett kötelező darabja, a gépzene és hangszeres zene szerelemgyermeke, a lágy drum and bass muzsikák csimborasszója. Ez is '97-ben jött ki, micsoda év! «Bazzs»

Igazi raver szám, az elszállós, többperces bevezetés alatt lehet kicsit szuszogni, sóhajtozni meg fújtatva simogatni a homlokunkat, utána pedig ugrás vissza a sötétségbe! «Bazzs»

Az egyik legelső drum and bass lemezeim egyike volt Lenzman 2013-as teaser EP-je (amit azóta jól fenn is hagytam egy 4/6 villamoson, aki megtalálta azt puszilom, használja egészséggel). Lenzmantől nem egészen megszokott morcos basszusok jól kijönnek Steo üvegrepesztően magas férfihangjával, remek darab, ezúttal nem évtizedekkel ezelőttről. «Bazzs»

Alex Reece neve ugyan a legtöbb embernek talán erről a trekkről ugrik be, ám hiba lenne azt hinni, hogy egyzenés előadóról van szó. A műfaj születésénél jelenlévő hardcore-gyökerekkel rendelkező producer/engineer/dj azonban kétségtelenül a stílus egyik alapkövét tette le a kiadvánnyal, a chilled-out fúvós fill, a finom pergő és a mászó analóg basszus mind-mind finom csemege. «b.kov» 

Dom & Roland, aki valójában egy drum and bass producert és a Roland márkájú samplerét takarja rendesen feladta a leckét minden a tánctéren alibiző ravernek. Az eredeti trekk is nagyot szólt, de a VIP verzió szerintem nagy sújtóerővel rendelkezik, RIP Andersen, mese nincs... «b.kov»

Rupert Parkes aka Photek számomra az egyik legszimpatikusabb producer a Metalheadz gigantikus égisze alatt. Bár tény, hogy a több tucat legenda közül nehéz kiemelni egyet-egyet, nekem Photek bácsi hangzása valahogy mindig kiemelkedett. Az 'Age of Empires' című száma szerintem a korszak egyik megkerülhetetlen bangere. A konstans reeze bass és eksztázistól zsongó magasak a 90-es évek csarnok rave-jeit és ezáltal a fénykort idézik. «Leap»

A Cambridge-i producer Commix 'Be true' című száma időtlen idők óta mosolyra és mozgásra serkenti a drum and bass szerelmeseit. Tökéletes vokál és melódia választása miatt örökzöld a dnb-k tengerében amit 20-30 év után is szívesen rak fel az ember mind likvid mind kicsit karcosabb mixeibe. «Leap»

Nem lenne teljes a lista, ha nem említenénk meg Clifford Joseph Price a.k.a Goldie , az alapító, Mester, mecénás, polihisztor, graffiti művész, színész, producer halhatalan track-jét az "Inner city life"-ot. Az 1994-ben egyedül megjelent, majd végső nyughelyét a legendás 1995-ös "Timeless" albumon elnyerő szám a drum and bass műfaj zenei bibliájának tekinthető. Ezer mérföldekről felismerhető melódiája és a lüktető ütemei már 25 éve a DnB hőskorát hirdetik. Ez volt a brit jazz énekesnő Diane Charlemagne valószínűleg egyik leghíresebb feature projektje. Diane 2015-ben csatlakozott az égiek kórusához, Isten nyugosztalja. Szóljon Neki (is) a Metalheadz alapító Goldie mesterműve.

+1

Az előző Photek számtól koncepciójában és céljában eltérő trekk annak ellenére került az összeállításba, hogy valószínűleg soha nem fogjuk buliban játszani, sőt, még az all-time drum and bass klasszik lejátszási listára sem fér fel. Smooth dallamok, igazi buli utáni melankóliához és kanapén bambuláshoz, vagy épp későesti krúzoláshoz kitűnő választás.


 RebelBassCrew - 2019-05-01
#drumandbass
#metalheadz
#klasszik
#ajánló
#goldie
#90s
#oldschool
#bestof