Kritika

DE-TÜ - IMRV029 - Speak Numbers / Stay low / Come to play#ZENEMárc
23.
Az Innamind Recordings legújabb rilízét DE-TÜ szállította, de olyan lett amilyenre számítottál?
Az Innamind Recordings katalógusát bújva kevés olyan zenét találhat az ember ami nem fullos kiadás, ez tény. DE-TÜ korábbi zenéit is ismerjük, nekem pl. a Green King Cuts-on megjelent ep-jük az egyik személyes kedvencem, pörgött is bulitól Tilos Rádión keresztül online streamig mindenhol.A producer duó ep-je a dubos oldalától kissé elmozdulva, sok másik rilízzel a háta mögött most egy olyan kiadónál jött ki, amitől őszintén szólva egy kicsit többet vártam.
#kritika #dubstep #deepdubstep #innamindrecordings #de-tu #karantenzene
TMSV - No Sleep // Temple // Maniac Mansion#ZENEMárc
10.
IMRV024
Nehéz dolga van az embernek amikor egy Innamind Recordings kiadványt kell kritikus szemszögből megvizsgálni, azért mi mégis megpróbáljuk. A méltán híres –kvázi legendás- USA-beli kiadó évről évre előkelő helyen szerepel a dubstep vinyl eladások toplistáján, mindamellett pedig 2012 óta megbízhatóan szállítja az örökzöldeket a mély dubstep kedvelő nagyérdeműnek. A minőség garantálása érdekében a kiadó nem árasztja el az elektronikus zenei piacot, évente mindössze 3-4 release kerül ki az Innamind gondozásából, ezekre azonban igencsak ajánlott odafigyelni. A kiváló katalógusban olyan producerek munkái szerepelnek, mint LAS, Quest, Karma, Headland, Gantz, Ago, Thelem és még sorolhatnánk.Jelen kritikánk a 2018 szeptemberében kiadott „TMSV - No Sleep // Temple // Maniac Mansion” kislemezre koncentrál. Tomas Roels –ismertebb nevén TMSV- egy holland producer, aki bpm független, professzionálisan letisztult hangzású basszusközpontú zenéivel tűnik ki a tömegből. Egy korábbi Top 15 során már kitértünk rá, hogy a holland mester milyen ügyesen alkalmazza a „kevesebb néha több” aranyszabályt, véleményem szerint jelen kiadásnál talán túlzottan is. És ez lesz az a pont, ami validálja és felébreszti kritikus énem hogy megragadja a kislemezt és darabokra szedje azt.Az első track, a „No Sleep” tipikus modern TMSV darab. A hangzás kifinomult és profi. Az analóg szinti-padok, finom leadek, a kövér tiszta subok és az organikus dobképek tökéletesen egészítik ki egymást. Véleményem szerint a kislemez legerősebb darabja, nem véletlenül kerülhetett előre. Itt még nagy izgalommal kattintottam tovább, mondván biztosan az év egyik meghatározó kiadását böngészem.Innamind Recs - IMRV024 - TMSV by BlacklistA második tracknél már egy kicsit megtorpant a lelkesedésem. Míg az első szám alatt nem igazán vágott arcon a felismerés, a „Temple” hallgatása alatt határozottan megjelent az ún. „UNOM-TOVÁBBKLIKK” faktor ami igazán nem megszokott egy Innamind Recordings kiadvánnyal kapcsolatban. Tény, hogy az elektronikus zene sajátja, hogy egészségesen repetitív, de úgy gondolom hogy a Temple túlzottan ctrl-c (vagy command uram bocsá’) ctrl-v szagú. A second dropnál megjelenő törzsi perkusszív elemek némiképp javítanak a helyzeten de az előtte lévő lassabb felépítésű/logikájú zenébe ezt a váltást kicsit tolakodónak és oda nem illőnek érzem.
#TMSV #Kritika #dubstep #140bpm #Innamind
Sibla x Zygos - The Path #ZENEOkt
28.
RARE10
Jelen kritikánk témája és alanya a Rarefied kiadó legújabb megjelenése (RARE10). A Jonathan Sinclair által alapított és vezényelt label 2016-os megjelenése óta érdekes színfoltja a sötétebb, mélyebb frekvenciákat preferáló dubstepnek, a kollektíva egyedi hangzást képviselve gondosan válogatva a modern/perfekt sound-design szemlélettel alkotó producerek minőségi munkáit közvetíti a nép felé.A kiadó hangzására jellemző a perkusszív, zajos magasok tökéletes együttélése a tompa, mogorva basszusokkal. Sokszor az az érzésem egy—egy Rarefied kiadvány hallgatásakor, hogy míg a dob és perka szekciót valami mikrobarázdás hanglemez komolyzenei darabjaiból mintázták volna -annak jótékony zörejeivel együtt-, addig a virtuóz basszusok valamelyik korszerűbb szinti és/vagy DAW által nyerik el tökéletes hangképüket.Hogy ne csak úgy a levegőbe beszéljünk, megnevezzük a kiadó labelen megjelenő nagyobb neveket a teljesség igénye nélkül: Zygos, Mob Killa, Soukah, DPRTNDRP, Sibla …A kiadó 10. kiadványa a német Sibla és a belgiumi Zygos neveihez fűződik. A két producer évek óta megbízhatóan szállítja a minőségi dubstep zenéket, műveik egyre jobb és jobb kiadónál kapnak helyet. Stílusukra jellemző a khtonikus, alvilági hangulat , törzsi ritmusok, ropogó vinyl zajok, hangrendszer próbáló szubbasszusok.A kislemez első száma, a „The Path” is ilyen jegyekkel bír, a pulzáló basszus véleményem szerint igen mesterien sikerült. Az ilyen mozgó basszusok képesek mozgásra bírni a hajnalra megfáradt közönséget is. Érzek egy kis Goth-Trad utóhatást is -természetesen pozitív értelemben-. Ha valami kritikus lehet ebben a darabban az a kiszámítható struktúra -8 ütem intró, Drop, 16 ütem bass, 8 ütem kiállás, Drop, 16 ütem bass-.
#dubstep #kritika #EPkritika #140bpm #rarefied #sibla #zygos #rare10
Smoke & Mirrors Ep#ZENEAug
21.
Sleeper - Crucial017
Sleeper Smoke & Mirrors kislemeze számomra kissé monoton, ami a fent említett bass alapú trap és grime inspirálta újvonalas dubstep egyik járulékos sajátja. Az only 808 sub basszus és a pokolbólátszűrődő hangminták különböző hangmagasságon való korlátlan használata jellemzi ezeket aszámokat és még ha egyet-egyet szívesen meg is hallgat az ember, egy 2 órás - kizárólag ilyenzenéket tartalmazó- mix igen unalmas tud lenni. A kislemez kezdő száma, a „Le Goonz” okos szintihangokra, és a trapre jellemző kemény harsona-808 szimbiózisra épít, alapvetően jól beépíthető egy modernebb darabokból építkeződubstep mixbe de semmilyen extrát nem ad.A második szám képletei majdnem teljesen ugyan azok. A puttyogó szintik és vagdosott vokál minták ismétlődése egyértelműen trap-szerű. A változatosabb beateket kedvelőknek unalmas lehet, a trap-et kedvelőknek okozhat gyönyört. Talán a szub szekció felépítése mondható okosabbnak és változatosabbnak az első számnál.Amikor végre meghallgathattam a kislemezt, a címadó daltól vártam volna a megváltást –mondván biztos nem viccből került ki ez a borító hátoldalára nagy fehér betűkkel. A dobhangzás és a képletek kétségtelenül okosak és érdekesek, a szubok kellően vastagok és mellkas-rengetőek devalahogy itt sem jön az az átütő erő ami miatt „most rögtön megveszem a vinylt”.Számomra a legutolsó szám hozott némi pozitív csalódást –akár egy szépítő gól- a fent vázolt érzelmek után. Talán ez a darab áll a legközelebb a szívemhez. Nagy eltérések itt sincsenek a többi 3 trekkhez képest zenei megoldásokban de valahogy mégis olyan atmoszférát teremt, ami úgy gondolom mindig felrázza az esetlegesen bólogatásba fulladt közönséget. Egyértelműen alegerősebb darab a kislemezről.
#kritika #dubstep #crucial #140bpm #sleeper