Kritika
DE-TÜ - IMRV029 - Speak Numbers / Stay low / Come to play

Az Innamind Recordings legújabb rilízét DE-TÜ szállította, de olyan lett amilyenre számítottál?

Az Innamind Recordings katalógusát bújva kevés olyan zenét találhat az ember ami nem fullos kiadás, ez tény. 

DE-TÜ korábbi zenéit is ismerjük, nekem pl. a Green King Cuts-on megjelent ep-jük az egyik személyes kedvencem, pörgött is bulitól Tilos Rádión keresztül online streamig mindenhol.


A producer duó ep-je a dubos oldalától kissé elmozdulva, sok másik rilízzel a háta mögött most egy olyan kiadónál jött ki, amitől őszintén szólva egy kicsit többet vártam.

Az alapvetően melankólikus hangulatot árasztó és a mélynek a legegyértelműbb jelentésében mély nyitótrekk valójában kissé semmilyen. Nem arról van szó, hogy minden zenébe atomfizikai alapú építkezés és phd-matematikus perkák valók, mert nem. Az sem igaz, hogy a stílusban nem fér meg harmonikusan a smooth sound design, vagy az introvertáltan játszás a mintákkal, hogy kicsit mozgalmasabbá tegye - lásd Jafu, Geode stb. Ebben a trekkben az a legrosszabb, hogy se nem rossz, se nem áll össze a kép. Ettől persze még nem fáj sokadszorra sem - de nem is rohantam a bandcamp kosaramhoz.

A Stay Low viszont már valamilyen. A trappel fuzionált diszonancia hatja át az egész trekket, amin a szöveg flow-ja konzekvensen működik és keveri az érzéseidet az egész anyaggal kapcsolatban. Buli-központú zenének ezt sem mondhatjuk, de valahogy könnyebben elképzelem, hogy valaki csak úgy meghallgatja.


A harmadik zene már játszani hív, mi pedig megyünk. Mélységében ez sem tér el a kislemez többi anyagától, de a depresszív melankólia helyett most egy szellős, wubblis, ropogós-pergős zene talál be, aminek alattomos bassline-ja és időnként bemorcított rotyogása önkéntelen bólogatásra készteti az embert - egy megfelelően nagy és jó rendszeren pedig valószínűtlenül sújthat.

 

Összességében véve lehet, hogy csak a mostanában tömegével megjelent, iszonyat quality kiadványok (ezekről még hamarosan) miatt szürkül bele a képbe, de az első trekk vontatottsága kissé kihat az egész hangulatra. Rossznak nem lehet mondani, egy jóívű szettben elhelyezve a Come To Play adhat nagyot, a Stay Low pedig felcsendülhet a karanténos melankóliánk közepette, de valahogy az anyag szerintem kissé lapos lett.


 RebelBassCrew - 2020-03-23
#ZENEI KRITIKA
#kritika
#dubstep
#deepdubstep
#innamindrecordings
#de-tu
#karantenzene